Γλώσσα του σώματος

2025-02-24
Η γλώσσα του σώματος είναι ένας τύπος μη λεκτικής επικοινωνίας κατά την οποία οι εκφράσεις του προσώπου, χειρονομίες, στάση του σώματος και οι κινήσεις του σώματος, χρησιμοποιούνται για την έκφραση ή τη μετάδοση των πληροφοριών. Η γλώσσα του σώματος υπάρχει τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους.Αν και η γλώσσα του σώματος είναι ένα σημαντικό μέρος της επικοινωνίας, η επικοινωνία μεταξύ πομπών και δεκτών διεξάγεται επί το πλείστον ασυναίσθητα.


Η "γλώσσα" του σώματος δεν πρέπει να συγχέεται με τη νοηματική γλώσσα, καθώς οι νοηματικές γλώσσες είναι γλώσσες και έχουν τα δικά τους γραμματικά συστήματα, καθώς και ότι είναι σε θέση να επιδείξουν τις θεμελιώδεις ιδιότητες που υπάρχουν σε όλες τις γλώσσες.Η γλώσσα του σώματος, από την άλλη πλευρά, δεν έχει γραμματικό σύστημα και πρέπει να ερμηνεύεται ευρέως, αντί να έχει απόλυτο νόημα που αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη κίνηση, άρα δεν είναι γλώσσα με την ευρεία έννοια.  


Η έκφραση του προσώπου είναι μέρος της γλώσσας του σώματος καθώς εκφράζει συναισθημάτων. Η ακριβής ερμηνεία του βασίζεται στην ερμηνεία πολλαπλών σημείων σε συνδυασμό- όπως η κίνηση των οφθαλμών, των φρυδιών, των χειλέων, της μύτης και των μάγουλων- για να σχηματίσει μια εντύπωση για τη διάθεση και την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου. Θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται επιπλέον υπόψη όσον αφορά το πλαίσιο στο οποίο συμβαίνει και την πιθανή πρόθεση του ατόμου.

Γλώσσα σώματος: Βλέμμα

Χρησιμοποιούμε τα μάτια μας για πολλά διαφορετικά πράγματα. Τα μάτια που αποφεύγουν την οπτική επαφή γενικά υποδηλώνουν ότι το εν λόγω άτομο θα προτιμούσε να είναι κάπου αλλού. Άλλοι άνθρωποι έχουν σταθερή οπτική επαφή, χωρίς καν να ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρα. Αυτό δημιουργεί εντελώς διαφορετική εντύπωση.

Λένε ότι οι ψεύτες δεν μπορούν να σε κοιτάξουν στα μάτια και συχνά αποστρέφουν το βλέμμα. Αλλά καθώς αυτό το γνωρίζουν και οι ψεύτες, οι χειρότεροι από αυτούς μαθαίνουν να σε κοιτάνε κατάματα όταν ψεύδονται. Οπότε τίποτα δεν είναι τόσο προφανές.

Συνηθέστερη ένδειξη ότι κάποιος ψεύδεται είναι το ότι αγγίζει επανειλημμένως τον λαιμό του. Όταν κάτι είναι φρικτό ή δυσάρεστο, πολλοί βάζουν τα χέρια τους στο πρόσωπό τους. Και όταν πρέπει να σκεφτούμε, συχνά κλείνουμε για λίγο τα μάτια.

Γλώσσα σώματος: Κεφάλι και πρόσωπο

Όταν μιλάμε, συνήθως είτε κατανεύουμε είτε κουνάμε δεξιά κι αριστερά το κεφάλι, ανάλογα με το αν συμφωνούμε ή όχι. Όταν ακούμε πολύ προσεκτικά μια συζήτηση, μπορεί να γείρουμε το κεφάλι στη μία πλευρά. Το ζαρωμένο μέτωπο μπορεί να σημαίνει λύπη ή κατάθλιψη. Όταν κάτι μας προκαλεί έπληξη, συχνά ανασηκώνουμε τα φρύδια, ένω πιέζουμε τη μύτη προς τα πάνω όταν κάτι δε μας αρέσει. Στο πρόσωπό σας και μόνο κρύβονται είκοσι τέσσερις διαφορετικοί μύες που μπορούν να συνδυαστούν με αμέτρητους τρόπους.

Χειραψία

Και τώρα ένα πραγματικά κλασικό ζήτημα: Όταν ανταλλάσσετε χειραψία με κάποιον, πόσο δυνατά πρέπει να του σφίξετε το χέρι; Μια απλή χειραψία μπορεί να αποκαλύψει πολλά για ένα άτομο. Από τη μια, η χαλαρή και αδύναμη, θα ήταν καλή ιδέα να σφίγγετας το χέρι των άλλων λίγο περισσότερο. Από την άλλη, αν μια χειραψία είναι δυνατή υποδηλώνει αποφασιστικότητα. Όποιος σφίγγει υπερβολικά το χέρι του άλλου ανήκει πιθανότητα στην πρώτη κατηγορία, αλλά θα προτιμούσε να ανήκει στη δεύτερη.

Γλώσσα σώματος: Χέρια

Οι σφιγμένες γροθιές σπάνια σημαίνουν καλά νέα, συνήθως υποδεικνύουν επιθετικότητα. Μερικοί νευρικοί άνθρωποι πειράζουν τα ρούχα τους, αφαιρώντας τρίχες ή κλωστές. Αυτό συχνά δείχνει ότι θα προτιμούσαν να εστιάσουν την προσοχή τους σε άλλα πράγματα. Το να κρατά κανείς τα χέρια σφιχτά πίσω από την πλάτη συχνά εκφράζει δύναμη και ασφάλεια.

Θυμάστε τι είπα για τα ψέματα; Ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εντοπίσετε έναν ψεύτη είναι να παρατηρήσετε αν βάζει την παλάμη του στο στήθος του -κατά προτίμηση το δεξί χέρι πάνω από την καρδιά του- και αναστενάζει αγανακτισμένος όταν κατηγορείται για ψέματα. ''Θα σου έλεγα ψέματα; Πώς μπορείς να το λες αυτό για μένα;'' Αυτή η χειρονομία έχει στόχο να ενισχύσει τον ισχυρισμό του ότι οι προθέσεις του ήταν ειλικρινείς, αλλά αμέσως βάζει τους πάντες σε υποψίες, επειδή είναι τόσο περιττή και υπερβολική. Σίγουρα κάτι ύποπτο συμβαίνει εδώ.

Προσωπική ζώνη

Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να έχουν τον προσωπικό τους χώρο, καθώς όλοι χρειάζονται μια δική τους περιοχή. Μεταξύ άλλων, αυτή η περιοχή μπορεί να είναι η απόσταση που διατηρείτε από τους ανθρώπους όταν τους μιλάτε. Η προσωπική ζώνη είναι λιγότερο από ένα μέτρο και η κοινωνική ζωή είναι ένα έως τρια μέτρα. Όταν μιλάμε για την προσωπική ζώνη εννοούμε τον κενό χώρο όταν επικοινωνούν δύο άνθρωποι που γνωρίζονται μεταξύ τους. Η κοινωνική ζώνη αναφέρεται στην απόσταση μεταξύ ξενων που επικοινωνούν. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη νοοτροπία των ομιλητών. Στη βόρεια Ευρώπη, για παράδειγμα, η προσωπική ζώνη είναι σίγουρα μεγαλύτερη από αυτή ενός κατοίκου μιας μεσογειακής χώρας